0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Tuky a ich význam

Tuky a ich význam
9. júla 2020

Tuky spoločne s bielkovinami a sacharidmi predstavujú základnú zložku ľudskej stravy.
Z chemického hľadiska to sú zlúčeniny glycerolu a vyšších mastných kyselín, ktoré môžu byť podľa typu väzieb nasýtené alebo nenasýtené.
Tuky sú základnou zložkou bunkovej štruktúry a tvoria najdôležitejšiu energetickú zásobu tela. Obsahujú výrazne viac energie ako bielkoviny alebo sacharidy.
Zároveň chránia telo pred stratou tepla a vnútorné orgány pred mechanickým poškodením.
Vďaka tukom je umožnené vstrebávanie vitamínov(link na kategóriu vitamíny) rozpustných výlučne v tukoch ako sú vitamín A, E, D a K.
Tuky sú tiež výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré si telo nevie samo vytvoriť, no sú veľmi dôležité pre naše zdravie.

Jedlá, ktoré obsahujú trans mastné kyseliny:

  • Vyprážané jedlá ako hranolky, šišky a podobne
  • Margarí
  • Pečivo, rôzne sušienky, slané pochutiny, čokolády a všetko, kde je pridaný margarín

Tuky podľa zloženia:

Nenasýtené mastné kyseliny

Sú pre telo prospešné pretože obsahujú množstvo dôležitých živín, ktoré ovplyvňujú množstvo funkcií v organizme. Medzi najznámejšie nenasýtené mastné kyseliny patria omega 3, 6 a 9.
Nie nadarmo sa hovorí, že ryby by sme mali konzumovať aspoň raz až dvakrát týždenne. Práve mastnejšie morské ryby predstavujú jedny z najlepších zdrojov zdravých tukov. Napríklad losos obsahuje obrovskú dávku omega-3 aj omega-6 mastných kyselín vo veľmi dobrom pomere. Okrem lososa sú ďalšími skvelými rybami tuniak, sleď, makrela, treska či sardinky.
Vo všeobecnosti existujú dva druhy nenasýtených mastných kyselín a to – mononenasýtené mastné kyseliny a polynenasýtené mastné kyseliny.

zdravé tuky

Mononenasýtené mastne kyseliny

Užitočný zdravý tuk, ktorý sa nachádza v najrôznejších potravinách a olejoch. Mononenasýtené mastné kyseliny pomáhajú zvýšiť hladinu zdravého cholesterolu a znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb.
Tento druh tuku môžeme nájsť v potravinách ako orechy – kešu, mandle, arašidy, v avokáde, v raslinných maslách – arašidové a mandľové maslo alebo raslitnných olejoch ako – arašidový alebo olivový olej.

Polynenasýtené mastné kyseliny

Sú známe aj ako „základné tuky“ pretože si ich telo nedokáže samo vytvoriť a je potrebné ich príjmať zo stravy. Medzi tieto tuky sa radia aj slávne omega 3, 6 a 9.
Podobne ako mononenasýtené mastné kyseliny aj polynenasýtené mastné kyseliny pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym chorobám a účinne zvyšujú prirodzenú hladinu zdravého cholesterolu v tele. Navyše omega 3 mastné kyseliny pomáhaju aj na oči, mozgovú činnosť a pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak.

Potravinové zdroje nenasýtených tukov:
  • ryby - losos, sardinky, tuniak, treska, makrela atď...
  • rastlinné oleje - slnečnicový, olivový, sójový, avokádový, orechový atď...
  • semená – slnečnicové semienka, sezamové, chia, tekvicové atď...
  • ostatné – vlašské orechy, mandle, kešu, arašidy pečené sójové bôby, arašidové maslo, mandľové maslo atď...

Nasýtené mastné kyseliny

Strava bohatá na nasýtené mastné tuky môže zvyšovať hladinu zlého cholesterolu a preto veľa odborníkov, ktorí sa venujú strave odporúča obmedziť nasýtené mastné kyseliny vo svojom jedálničku.
O aké tuky sa vlastne jedná ?
Predovšetkým sa jedná o živočíšne tuky, avšak aj niektoré rastlinné tuky obsahujú nasýtené mastné kyseliny.
Nasýtené mastné kyseliny nie sú výlučne zlé a škodlivé, v určitom ohľade sú v malom množstve dokonca prospešné pre náš organizmus.
No problém je ten, že u veľkej časti populácie prevažujú v jedálničku nasýtené tuky než tie nenasýtené, a to je problém.
Následne potom vznikajú rôzne ochorenia ako kardiovaskulárne problémy, vysoký cholesterol, problémy so srdcom, cukrovka a ďalšie...

nezdravé tuky

Je však dobré si uvedomiť, že tuky, ktoré sa bežne nachádzajú v potravinách, obsahujú zmes mastných kyselín.
Žiadny tuk nie je čisto nasýtený, nenasýtený či mononenasýtený alebo polynenasýtený, ale vždy sa jedná o kombináciu všetkých týchto tukov.
Napríklad hovädzie mäso, ktoré patrí medzi najväčšie zdroje nasýtených tukov, obsahuje tiež veľké množstvo mononenasýtených a polynenasýtených tukov.

Potravinové zdroje nasýtených tukov

  • Mäso - hovädzie, bravčové, slanina, bravčová masť, výrobky z hovädzích a bravčových mias ako je saláma, klobása, párky atď...
  • Mliečne výrobky - maslo, šľahačka, smotana, smotanové jogurty, syry atď...
  • Ostatné - čokoláda, palmový olej, kokosový olej atď...


Ak by ste si mali len jednu vec z tohto článku zapamätať tak nech to je to, že správna cesta ku zdraviu je VYVÁŽENÁ strava. Nič nepreháňať a vyberať si s rozvahou a podľa chuti tela, ono už nejako vie čo momentálne potrebuje.
Zdravé aj škodlivé tuky sa nachádzajú takmer všade, ide iba o to si správne vyberať. Nestráviť celý život na slanine a vyprážanom ale ani nie každé dve hodiny chrúmať kareláb pretože to písali v Novom Čase. Nezabúdajte, aj kokosový olej obsahuje nasýtené mastné kyseliny, aj keď menej ako tých nenasýtených.
Niekde raz uberiem, niekde raz pridám, to si zapamätajte.