0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

L-glutamín a jeho prínos pre organizmus

L-glutamín a jeho prínos pre organizmus
7. augusta 2020

L-Glutamín je jedna z najzákladnejších a najviac zastúpených aminokyselín v ľudskom tele. L-Glutamín tvorí až neuveriteľných 60% z aminokyselín vo svaloch.
Ako už asi viete aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín a keďže je glutamín v tak hojnom množstve zastúpený vo svaloch, je potrebné čo to o ňom vedieť.
Aminokyselina glutamín sa tvorí vo svaloch a krv ho distribuuje do orgánov, ktoré ho potrebujú. Glutamín pomáha pri podpore imunitného systému, budovaní svalstva, regenerácií organizmu, podporuje rôzne črevné funkcie a ďalšie dôležité procesy v tele.
Glutamín je tiež potrebný na výrobu iných chemických látok v tele, ako sú iné aminokyseliny a glukóza -cukor.
Vedeli ste, že po chirurgickom zákroku alebo traumatickom zranení je dusík potrebný na zocelenie rán a fungovanie životne dôležitých orgánov ? Jedna tretina až polovička tohto dusíka pochádza práve z glutamínu.

Keďže glutamín patrí k najpotrebnejšiemu palivu pre črevá a imunitný systém, ktorý pomáha udržiavať obranyschopnosť proti mikróbom a iným baktériám, je potrebné zabezpečiť jeho optimálnu dennú dávku.
Pokiaľ však nie ste vrcholový športovec a nemáte 2x denne tréningy, nie je veľká pravdepodobnosť, že by sa množstvo glutamínu vo vašom tele znížilo na takú hladinu, aby to ohrozilo vaše imunitné funkcie.
Väčšinou bežní športovci ktorí majú nastavený jedálniček a konzumujú dostatočné množstvo bielkovín a iných živín, nemajú problém s nedostatkom glutamínu. Avšak jeho pravidelné dopĺňanie môže zlepšiť svalový rast, regeneráciu svalstva a celkovú imunitu človeka. Hlavne ľudia, ktorí majú ťažké tréningy, diéty, nadmerný fyzicky alebo psychický stres alebo sú často unavení pocítia skvelý prínos glutamínu na ich organizmus.


Glutamín podporuje tiež vlastnú tvorbu testosterónu a aj rastového hormónu, ktoré sú pri naberaní svalov veľmi potrebné. Potláča tvorbu mliečnej kyseliny vo svaloch, čím pomáha mierniť príznaky svalovice. Skracuje aj dobu liečenia po zraneniach, detoxikuje organizmus či urýchľuje regeneráciu po fyzickom výkone.
Glutamín však podporuje aj nervové bunky, ktorým dodáva energiu. Zlepšuje pamäť, mentálnu aktivitu a pôsobí proti depresii.

Nadmerná spotreba ktorejkoľvek samostatnej aminokyseliny vo vysokých dávkach môže brániť správnemu spracovaniu ďalších aminokyselín. Vysoké dávky jednotlivých aminokyselín osamote môže viesť k nadúvaniu a hnačke, pretože majú osmotické vlastnosti. Doplnky glutamínu sa však absorbujú pomerne dobre a nevytvárajú problémy s GI.
Suplementácia glutamínom sa stala bežnou na podporu zdravia čriev a imunity u ľudí s poruchami GI alebo u pacientov s pohlavnými chorobami, rakovinou a inými závažnými chorobami.

Kde sa nachádza L-glutamín ?

Glutamín sa nachádza prevažne v živočíšnych potravinách a každá potravina, ktorá má vyšší obsah bielkovín môže byť dobrým zdrojom glutamínu. Zjednodušene povedané, ak budete dbať na to, aby ste zo stravy prijali dostatok bielkovín, prijmete pravdepodobne aj dostatok glutamínu.
Glutamín sa síce nachádza aj v rastlinných zdrojoch, ale je ho tam výrazne menej. Aj preto je dopĺňanie glutamínu veľmi dôležité pre vegetariánov a vegánov, ktorí môžu mať problém s jeho potrebným príjmom zo stravy.

  1. V jednom vajíčku sa nachádza podľa veľkosti približne 0,3g glutamínu
  2. Hovädzie mäso obsahuje 1,2g glutamínu na 100 gramov
  3. Mlieko obsahuje 0,3g glutamínu na 100 gramov
  4. Tofu obsahuje 0,6 gramu glutamínu na 100 gramov
  5. Biela ryža obsahuje 0,3g glutamínu na 100 gramov

Pozrite si náš napjredávanejší L-Glutamín.

l-glutamine

Glutamín a imunitný systém

Ako sme už spomenuli jednou z najdôležitejších funkcií glutamínu je jeho úloha v imunitnom systéme. Je to hlavný zdroj paliva pre imunitné bunky, vrátane bielych krviniek a niektorých črevných buniek.
Jeho hladina v krvi sa znižuje v dôsledku veľkých zranení, popálenín alebo chirurgických zákrokov. Keď je potreba glutamínu pre organizmus väčšia ako je jeho schopnosť ho vyprodukovať, vaše telo rozkladá zásoby bielkovín, áno aj zo svalov, a uvoľňuje dostatočné množstvo glutamínu do organizmu.
Ak je k dispozícii nedostatočné množstvo glutamínu, funkcia imunitného systému sa môže zhoršiť.
Aj z tohoto dôvodu sa pri vážnych zraneniach alebo regeneračne náročných zraneniach ako popáleniny kože odporúčajú diéty s vyšším obsahom bielkovín, teda glutamínu.

Vedeli ste, že v ľudskom tele sa črevá považujú za hlavnú časť imunitného systému ? Je to kvôli črevným bunkám a baktériám, ktoré sa v črevách nachádzajú a majú významný vplyv na imunitu. A glutamín je dôležitý zdroj energie a živín pre tieto črevné a imunitné baktérie. Glutamín tiež napomáha k budovaniu a udržiavaniu črevných stien, ktoré chránia naše zvyšné orgány a telo pred škodlivými baktériami, toxínmi a látkami.
Okrem toho, že je prospešný pre náš imunitný systém a črevá, tiež ovplyvňuje metabolizmus BCAA, tvorbu glukózy, transport vody a ďalšie dôležité úlohy v tele. Bolo zistené, že keď športovci trpeli miernou dehydratáciou glutamín zlepšil ich výkon a zvýšil absorpciu tekutín v kombinácii s nápojmi s glukózou a elektrolytmi.
Obličky sú tiež veľkým spotrebiteľom glutamínu, keď amoniak odštiepený od glutamínu udržiava kyslú rovnováhu v tele. Kdekoľvek kde nájdete v ľudskom tele amoniak, nájdete aj glutamín.

7.8.2020 8:09:03

Kúpiť alebo nekúpiť si glutamín ?

L-glutamín je veľmi dôležitou súčasťou doplnkov výživy najmä pre kulturistov a športovcov, avšak glutamín nie je len pre kulturistov.
Ako sme už spomenuli, glutamín je nevyhnutný pre správne fungovanie čriev a tiež na podporu imunity, rast svalov a kvalitnú regeneráciu. Po syntéze glutamínu v kostrových svaloch sa uvoľňuje do krvného obehu a transportuje sa do obličiek, pečene, tenkého čreva a do buniek imunitného systému, kde hrá ďalšiu dôležitú úlohu.
Glutamín je veľmi obsiahnutý v bielych krvinkách a prispieva k normálnej funkcii imunitného systému. Ľudia, ktorých organizmus nie je schopný si vyrobiť vlastné zásoby glutamínu môžu mať obrovský prínos zo suplementácie glutamínom. Ide hlavne o ľudí s ochorením na ochabnutie svalov alebo s chorobami, ktoré výrazne ničia imunitný systém ako je napríklad rakovina, AIDS a iné závažné ochorenia.