0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Kreatín a všetko čo o ňom potrebuješ vedieť

Kreatín a všetko čo o ňom potrebuješ vedieť
24. augusta 2020

Kreatín je nepochybne doplnok výživy číslo 1 na zlepšenie výkonnosti a sily. S kreatínom už bolo urobených množstvo vedeckých výskumov, bolo o ňom napísaných množstvo článkov a skúšalo ho mnoho ľudí a zistilo sa, že nikto nedokáže poprieť, že kreatín skrátka funguje.
Kreatín vďaka účinku na hladinu ATP účinne pomáha zvyšovať svalovú výbušnosť, silu a napomáha k budovaniu svalovej hmoty.
Kreatín mal aj svojich odporcov, ktorí tvrdili, že môže mať aj negatívny vplyv na náš organizmus avšak tieto „obvinenia“ mnohé vedecké štúdie zhrnuli zo stola.
Dokonca bolo dokázané, že kreatín pomáha chrániť pred neurologickými chorobami.

Základnú charakteristiku kreatínu sme si povedali a teraz si ho poďme preskúmať z bližšia.
Kreatín je látka, ktorá sa prirodzene nachádza vo svalových bunkách. Dokonca sa prirodzene nachádza v červenom mäse a rybách. Naše telo si ho môže tiež samo vyrobiť z aminokyselín glycín a arginín. Pomáha našim svalom produkovať energiu pri ťažkom kulturistickom cvičení alebo tréningu s vysokou intenzitou.
Približne 95% kreatínu v tele sa ukladá vo svaloch vo forme fosfokreatínu. Zvyšných 5% sa nachádza v našom mozgu, obličkách a pečeni. Uložený fosfokreatín je forma uloženej energie v bunkách, pretože pomáha telu produkovať viac vysokoenergetickej molekuly - ATP.
ATP je taká naša energetická zásobáreň tela. Ak máme viac ATP, naše telo môže počas cvičenia podávať lepšie výkony.
Normálne sa zásoby ATP vyčerpávajú po 8 až 10tich sekundách aktivity s vysokou intenzitou. Vďaka kreatínu a zvýšenej hladine ATP si môžete svalovú vytrvalosť a silu predĺžiť o niekoľko sekúnd dlhšie.

Kreatín tiež pomáha meniť niekoľko bunkových procesov, ktoré vedú k zvýšenej svalovej hmote, sile a regenerácii. Kreatín sa vďaka kombinácií týchto všetkých účinkov pridáva aj do množstva predtréningových doplnkov.

Pri ťažkom tréningu dochádza k vyčerpaniu zásob svalového glykogénu. Suplementácia kreatínom spolu so sacharidmi vedie k rýchlejšej akumulácii glykogénu vo svaloch, čím sa tréning v spojení s kreatínovou a sacharidovou suplementáciou stáva výrazne efektívnejším a rast svalov je rýchlejší.
Rovnako tak ako svaly aj náš mozog si ukladá fosfokreatín a udržiava hladinu ATP. Suplementácia kreatínom preto môže mať vplyv aj na Alzheimerovú chorobu, Parkinsonovú chorobu, cievne mozgové príhody, epilepsiu a mozgové funkcie.

Vyskúšajte náš populárny gladiator kreatín monohydrát.

kreatin monohydrat

Nepravdivé tvrdenia o kreatíne

Kreatín poškodzuje obličky

Podľa mnohých štúdií kreatín obličky nepoškodzuje. Boli robený aj štúdie na pacientoch iba s jednou obličkou a žiadny negatívny dopad nebol potvrdený.

Kreatín je chemická zlúčenina

Kreatín konzumujeme aj v mäse, vajíčkach a rýb. Navyše telo si ho metabolizuje z tzv. kreatínu fosfátu takže toto tvrdenie je úplne vedľa.

Kreatín je škodlivyý

Ešte raz. Kreatín je jedným z najviac testovaných doplnkov výživy a nepreukázal žiadny negatívny vplyv na organizmus. V niektorých ohľadoch ako sme si spomenuli vyššie má dokonca priaznivé účinky.

Najznámejšie druhy kreatínu:

Kreatín monohydrát je najznámenjšia a najobľúbenejšia forma kreatínu. Zároveň aj najviac účinná a efektívna. Avšak aktuálne sa na trhu nachádzajú aj rôzne formy kreatínu ako napríklad Kreatín hydrochlorid, kre-alkalyn, kreatín citrát, pH-X a ďalšie...
Jeden z nich však stále poráža novú konkurenciu a to je kreatín monohydrát.

Kreatín monohydrát

Celosvetovo a dlhoročne najobľúbenejšia forma kreatínu s overenými účinkami. Už 5 až 10 g kreatínu monohydrátu môže viesť k zvýšeniu svalovej vytrvalosti, sily a veľkosti svalov.
Kreatín monohydrát sa skladá z dvoch molekúl. Podľa názvu môžeme predpokladať, že to bude molekula kreatínu a molekula vody. Môže sa však aj molukula vody odstraniť a v tom prípade ide o bezvodný kreatín. Klasický kreatín monohydrát obsahuje približne 90% čistého kreatínu zatiaľ čo bezvodný 100%.
Najčistejšia forma kreatínu monohydrátu je creapure. Creapure je ochranná známka kvality a čistoty, ktorou sa môže pýšiť len ten najkvalitnejší kreatín monohydrát. Nie sú vôbec cenovo nejak výrazne drahšie oproti klasickému monohydrátu takže odporúčam si vždy zaobstarať kreatín s označením creapure.

Kreatín monohydrát má schopnosť zadržiavať vodu v tele. Čo má pozitívny aj negatívny vplyv, záleží od človeka. Vďaka tomu, že kreatín zadržuje vodu vo svaloch tak pôsobia plnšie a objemnejšie avšak ľudia, ktorí sú v diete tento účinok nemajú radi. Obzvlášť nie kulturisti v predsúťažných obdobiach. Ale pre ľudí, ktorí sú v objemovke alebo netúžia zrovna po brutálne vysekanej postave je kreatín monohydrát skvelý doplnok výživy a rozhodne ho odporúčam vyskúšať.
Pozrite si ponuku našich kreatínov monohyd.

Kre-alkalyn

Kre-alkalyn je forma kreatínu, ktorá obsahuje mierne zásaditý prášok. Pridaním tohto zásaditého prášku sa vytvorí mierne zásaditá zlúčenina, ktorá pomáha znížiť rozpad kreatínu v žalúdku a tým zlepšuje jeho absorpciu do svalov.
Kre-Alkalyn môžeme kúpiť samostatne alebo je obľúbené jeho pridávanie aj do množstva predtréningoviek.

Kreatín pH-X

Pri tomto type kreatínu nie je potrebná tzv. nasycovacia fáza. Kreatín pH-X sa rýchlejšie vstrebáva a vďaka technológií pH-X sa skoro na 100 % využije iba pre svaly. Tvrdí sa, že je niekoľko násobne účinnejší ako kreatín monohydrát a navyše kreatín pH-X nezadržiava žiadnu vodu v tele.

pHX kreatín od gladiator nutrition ktorý skutočne šlape!

kreatin phx

Kreatín Citrát

Kreatín Citrát sa vyrába spojením kreatínu s organickou kyselinou citrónovou, ktorá sa vyskytuje v citrusových plodoch.
Štúdie zistili, že nie sú žiadne významné rozdiely v absorpcii kreatínu citrátu oproti kreatínu monohydrátu. Kreatín citrát je však lepšie rozpustný vo vode, ale to je asi všetko.

Kreatín malát

Kreatín malát sa vyrába spojením s kyselinou jablčnou, organická kyselina, ktorá sa bežne nachádza v ovocí. Už samostatná kyselina jablčná má schopnosť zlepšiť výdrž. Tento fakt inšpiroval výrobcou skombinovať kyselinu jablčnú s kreatínom.
Avšak oproti kreatínu monohydrátu nemá výrazne lepší efekt na vytrvalosť a budovanie svalov.