0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

HIIT ako najlepšie kardio?

HIIT ako najlepšie kardio?
21. júla 2020

HIIT je intervalový tréning s vysokou intenzitou ktorý donúti vaše tuky sa doslova potiť!
Ak nepoznáte HIIT tréning alebo poznáte a nikdy ste ho ešte neskúšali určite odporúčam vyskúšať. Myslím, že svojou efektivitou, účinnosťou a menšou časovou náročnosťou sa radí k najlepším “kardio“ tréningom aké si môžete dať.

HIIT tréning sa v podstate skladá z dvoch častí, pričom každú jednu časť je potrebné robiť na 120% aby ste pocítili čo je to naozaj HIIT.
Pri HIIT sa prvá fáza skladá z krátkeho fyzicky náročného cvičenia. Krátkeho preto, pretože naozaj by ste mali do toho dať 120%. Netreba to však prepáliť nad svoje limity aby ste po prvej „sérií“ nepadli na kolená. Treba si nechať energiu aj na zvyšok tréningu.
Na stupnici od 1 do 10 pričom desať je najviac, by ste mali byť zadýchaný na úrovni 8 až 9. Pri 10 padáte na kolená a prosíte o kyslík. Pri druhej fázy sa aktívne zotavujete, zásobíte telo kyslíkom a znovu idete od prvej fázy.

Najlepšie na HIIT tréningu je to, že sa dá vykonávať v podstate kdekoľvek. Vo vašom fitku, na ihrisku, v lese, doma, na chate, skrátka kdekoľvek kde máte troška priestoru pre seba. Navyše vďaka svojej vysokej intenzite nie je potrebné dlhé hodinové a viac kardio.

Ak ste ešte nikdy necvičili HIIT tréning odporúčam začať niekde v pomere 1 ku 2 až 3.
Čo znamená, že napríklad 1 minútu budete intenzívne skákať na švihadle a následne 30 sekund budete len tak z ľahka preskakovať švihadlo.
A tento cyklus budete dokolečka dokola opakovať. 15 mínut, možno 30 minút, skúste koľko vydržíte. Pamätajte, pri HIIT nie je dĺžka tréningu až tak dôležitá ako jeho intenzita.

Okrem časových výhod má HIIT tréning aj množstvo zdravotných výhod o ktorých ste možno vôbec netušili. Taká najdôležitejšia výhoda pre športovcov je, že dlhodobé trénovanie HIIT tréningu výrazne zvyšuje dychovú kapacitu pľúc, čo je pocítiť asi naozaj všade. Napríklad aj pri takom vynesení nákupu na 5 poschodie bez výťahu.

Mnoho výskumov dokonca dokázalo, že HIIT tréning vie efektívne pomôcť ľudom, ktorí trpia obezitou a majú vysoký krvný tlak. Aj rôzne bežné vytrvalostné tréningy pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak a upravovať srdcový pulz, avšak HIIT je na tom o niečo lepšie. Dokonca pri výskumoch, kde boli pozorovaný ľudia niekoľko mesiacov sa preukázalo, že HIIT tréning dokáže upraviť hladinu cukru v tele a znižuje inzulínovú rezistenciu.

Poďme si povedať o niekoľkých výhodách ktoré má HIIT tréning. Možno sa budete čudovať ale HIIT tréning je naozaj taký malý „zázrak“ na počkanie. Na počkanie preto, pretože naozaj aj za 10 minút dokážete zo seba dostať to, čo pri hodinovom behaní na páse.
Dokonca aj čo sa týka účinkov na ľudský organizmus je HIIT proste skvelý.

HIIT zrýchľuje metabolizmus

Každé anaeróbne cvičenie zvyšuje bazálnu rýchlosť metabolizmu - BMR, čo predstavuje mieru energetickej spotreby tela v pokoji. Avšak HIIT je na tom s výsledkami výrazne lepšie oproti bežným anaerobným cvičeniam. Je to spôsobené z dôvodu nadmernej spotreby kyslíka po samotnom cvičení. Nadmerná spotreba kyslíka je daná jeho nedostatkom vytvorenom pri cvičení. Aby sa telo dostalo späť do rovnováhy, potrebuje nielen určité množstvo kyslíka navyše, ale aj energetické „palivo“ v podobe telesného tuku. Pri HIIT tréningu tak dochádza k spaľovaniu tuku oveľa rýchlejšie a efektívnejšie ako pri iných tipoch anaerobného cvičenia.
Zrýchlený metabolizmus však nepomáha len lepšie a intenzívnejšie spaľovať tuky, pomáha udržať aj celkové zdravie tela zvnútra.

HIIT tréning výrazne zlepšuje kondíciu

Väčšina ľudí nie je zvyknutá tlačiť svoje telo do extrémnych zón kde máte pocit, že nemôžete dýchať a vaše srdce práve premýšľa ako vyskočiť z hrude. Avšak toto je jediná zóna v ktorej môžete prekonávať svoje kondičné limity a zlepšovať sa.
Skúste sa nad tým zamyslieť úplne „sedláckym“ rozumom. Pre príklad, hodinka behu alebo skôr poklusu na páse, také bežné kardio množstva ľudí. Valí z vás pot, spálite tuky avšak nejak výrazne ste sa nezadýchali. Bola to svojim spôsobom taká pohodička, možno rutina. Tuky ste síce spálili ale nejakým výrazným spôsobom ste nešli ďalej než sú vaše pľúca zvyknuté a stavané.
Naopak pri HIIT tréningu cvičíte síce výrazne kratšie ale za to výrazne intenzívnejšie. To, že musíte ísť na 120%, to už s vašimi pľúcami a kondičkou spraví svoje, to mi verte.
Pamätáte? 8 alebo 9 stupeň z 10 pričom pri 10 padáte na kolená a modlíte sa o kyslík.
Verte mi, že po 5 minutách kvalitného HIIT budete viac spotený a rozhodne viac zadýchaný a na dne ako pri bežnom kardiu.

HIIT tréning je všestranný

HIIT tréning môžete odcvičiť na množstvo spôsobov alebo lepšie povedané s množstvom cvikov. Na kvalitný HIIT tréning nepotrebujete žiadne vybavenie len svoje telo a odhodlanie. Aj keď je množstvo cvikov, kde je potrebné nejaké vybavenie ako napríklad švihadlo, bicykel a podobne.
Na HIIT tréning sú vhodné všetky aktivity, ktoré dokážu rýchlo zvýšiť tepovú frekvenciu.
Beh, bicykel, švihadlo, laná, výskoky s klikami, výskoky na debničky a množstvo, množstvo ďalších cvikov s vlastnou váhou.

HIIT tréning podporuje vylučovanie rastového hormónu

HIIT prirodzene podporuje vylučovanie rastového hormónu do tela. Ten je nevyhnutný pre zdravie, vitalitu, silu a navyše zvyšuje citlivosť na inzulín, ktorý priamo súvisí s odbúravaním tukov a rastom svalov.
Mnohé štúdie dokázali, že 24hodín po HIIT tréningu telo vylučuje až o 450% viac rastového hormónu do organizmu. Čím sa zlepšuje aj rýchlosť budovania svalovej hmoty.

HIIT tréning rozvíja všestrannosť človeka, fyzičku aj psychiku

Neustále posúvanie svojich hraníc tela a mozgu z vás urobí podľa môjho názoru odolnejšieho a vyrovnanejšieho človeka. Pri HIIT tréningu čelíte mnohým výzvam, nielen nedostatku kyslíka, čelíte sebaprekonávaniu a množstvu „démonov“, ktorí sa ozvú vo vašej hlave v momente keď vám bude dochádzať kyslík pri 20 sekunde, no vy budete musieť vydržať 40 sekúnd.
Dám to ? Nedám to ? Vydržím ? Dám si 5 sekúnd pauzu a pokračujem ? Bože prečo vlastne toto robím ? Niekedy je to ťažká dilema... Ale ak je vaša viera v seba a chtíč po zlepšení väčší ako tieto hlasy, potom ich prekričíte a máte vyhraté.
Časom sa táto forma sebadisciplíny vyformuje a vy zistíte, že takto jednáte aj v bežnom živote. Získate novú mentalitu, získate vieru v seba, vo svoje činy a rozhodnutia pretože už ste sa prekonali najmenej tisíckrát a dokázali ste to, keď ste si mysleli, že už viac nemôžete.
Zvládnem to ? Nezvládnem ? To už viac nie sú otázky, ktoré vás trápia.